Nieuwe regelgeving omtrent de brandveiligheid van gevels

 

 

Verhinderen van brandvoortplanting

Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe eisen gesteld m.b.t. de brandveiligheid van gevels in België. Dit o.m. om de brandvoortplanting via de gevel te verhinderen. De belangrijkste wijzigingen van wetgeving gaan over de regels omtrent brandvoortplanting via het gevelsysteem bij middelhoge en hoge gebouwen.

De voornaamste eisen zijn:

  • Strengere eisen aan de gevelbekleding in hoogbouw: brandklasse A2-s3,d0
  • Nieuwe eisen aan de wezenlijke onderdelen, zoals isolatie:
    • Hoogbouw (>25 m): Onbrandbaar (minst. A2-s3,d0), of brandbaar maar volledig beschermd t.o.v. brand (K2 30) of een brandweerstand van EI 30. 
    • Middelhoog (10-25 m): Onbrandbaar (minst. A2-s3,d0), of brandbaar (minst. E indien het een type oplossing betreft), mits plaatsing van brandwerende schermen (Rockvent Extra brandwerende stroken) en volledig beschermd t.o.v. brand (K2 10) of een brandweerstand van EI 15.
    • Laagbouw (<10 m): minstens klasse E
brandwetgeving

Buildwise

Voor gedetailleerde informatie hierover verwijzen wij door naar Buildwise (WTCB).
Raadpleeg het dossier online via deze link.

Industriële gebouwen, gebouwen met een maximum van 2 verdiepingen en met een oppervlakte ≤ 100 m² en specifieke ‘gebouwen’ (bv. silo’s, een watertoren…) dienen niet te voldoen aan de nieuwe brandregelgeving. Deze uitzondering geldt ook voor de renovatie van bestaande gebouwen en grote renovaties. Deze dienen echter wel gekeurd te worden door de brandweer.

Neem contact op met ons voor advies m.b.t. de nodige brandveilige oplossingen.

Rockwool bundelde de informatie over deze materie in een handige brochure waarnaar wij graag verwijzen. Download deze hieronder.

Brandveilige geventileerde gevels

Klik op de afbeelding om te vergroten

Enkele oplossingen voor de spouwmuur

Multimax 30

Glaswolplaat met uiterst hoge isolatiewaarde. Multimax 30 is geschikt voor het thermisch isoleren van spouwmuren; gedeeltelijke of volledige vulling. Multimax 30 valt onder de hoogte brandklasse A1 en staat daardoor garant voor maximale brandveiligheid.

Enkele oplossingen voor de geventileerde gevel

Rockvent Dual

Rockvent Dual is een waterafstotende isolatieplaat met een harde toplaag (ca. 60 kg/m³), voorzien van een ruitraster en een flexibele achterzijde (ca. 35 kg/m³). Rockvent Dual is geschikt voor thermische en akoestische isolatie van vliesgevels en geventileerde gevels met open of gesloten voegen en heeft een open tijd tot 3 maanden.

Mupan façade

Bijzonder duurzame weerbestendige glaswolplaat voor het isoleren van spouwmuren, aan de voorzijde bekleed met een zwart glasvlies en aan de achterzijde met een geel glasvlies. Mupan façade is geschikt voor een openvoegsysteem en heeft brandklasse A1. Ook geschikt voor volledige of gedeeltelijke spouwvulling.

Eurowall E

Eurowall® E is een thermische isolatieoplossing voor spouwmuurtoepassingen. Eurowall® E heeft een lambda waarde van 0,022 W/mK en beschikt over een brandklasse Euroclass E. Deze is geschikt voor middelhoge gebouwen (van 10 tot 25 m) met een spouwconstructie, waarvan het buitenste gevelwerk voldoet aan EI15 of met type oplossingen waarbij de wezenlijke onderdelen niet afgeschermd zijn van een brand langs alle zijden.

 

 

brandbarrière in rotswol

Rockvent Extra Brandwerende stroken

Voor middelhoge gebouwen dienen er brandwerende schermen te worden voorzien. Er kan dan gekozen worden om stroken in rotswol te plaatsen om zo een brandbarrière te voorzien.
De Rockvent Extra brandwerende stroken zijn 20 cm hoog, hebben een densiteit van ca. 70 kg/m³ en voldoen aan brandklasse A1. Deze stroken bieden hiermee een effectieve bescherming tegen brand.
Deze brandwerende stroken van Rockwool kunnen bij ISOWILL besteld worden vanaf augustus, rechtstreeks uit onze voorraad.

Neem hiervoor contact op met ons.

Fassawall

Fassawall FireStop A2 is een nieuwe gevelfolie met brandklasse A2, dankzij het gebruik van glasvezel in combinatie met een speciaal mengsel van diverse soorten polyurethaan. Deze zeer sterke folie is damp-open, waterkerend en bestendig tegen temperaturen tot +400°C.

Morgo Fassade Economic Plus

MorgoFassade Economic Plus is een UV-gestabiliseerd gevelfolie voor toepassing achter gedeeltelijk open gevels tot 20 mm en 20 procent per vierkante meter, voorzien van dubbele kleefrand. De folie is waterkerend, damp-open en heeft brandklasse B-s1,d0. Deze folie kan tot maximum 9 maanden onbeschermd buiten gebruikt worden.
Afmeting: 1,5 x 50 m